Panik Atak Nedir

Panik atak; gerçekte   herhangi bir risk ya da aslında herhangi bir sebebi olmamasına rağmen, şiddetli fiziksel ve zihinsel belirtilerle kendisini gösteren ve yoğun bir şekilde yaşanan korku ve sıkıntı  atağıdır. Bu süreç oldukça korkutucudur. Yaşayan kişi, kalp krizi veya felç  geçiriyor olduğunu düşünebilir. Bir insan hayatı boyunca birkaç defa panik atak krizi geçirebilir. Fakat   bu durum sürekli bir şekilde tekrar ediyorsa, panik bozukluğundan söz edilir.

Panik Atak belirtileri nelerdir?

Panik atak krizinin en belirgin özelliği; ne zaman ve nerede ortaya çıkacağının tahmin edilemez. Aniden gelişir, 10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar ve yaklaşık 15 dakika içinde sona erer.  Uyku anındada görülebileceğini de söyleyebiliriz. Başlıca belirtileri ise şu şekildedir:

* Nefes almada zorlanma

* Soluğu kesilmesi

* Çarpıntı

* Terleme

* Titreme

* Ellerde ve ayaklarda uyuşma

* Mide bulantısı

* Karın ağrısı

* Baş dönmesi

* Yüksek ateş

* Ölüm Korkusu

* Dengeyi sağlayamama

* Bayılacakmış gibi hissetme durumu

* Göğüs bölgesinde ağrı, sıkışma basınç

* Kalbin çok hızlı atması

* Kan ter içinde kalma

* Kişinin kendisini veya çevresini başka türlü algılama

 

Panik Atak Tedavisi ve Psikoterapi

Panik atak bozukluğu tedavisi, panik ataklarınızın sıklığı, yoğunluğunu azaltmaya ve günlük yașamdaki ișlevlerinizi iyileștirmeye yardımcı olur.Panik atak tedavisi için psikoterapi ve ilaç tedavisi kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemler beraber kullanılabildikleri gibi ayrı ayrı olarakta kullanılabilmektedir. Psikoterapi yönteminin ilaçlı tedavi yöntemine göre hem daha etkin hem de daha uzun süreli etkisinin olduğu kanıtlanmıștır. Panik bozukluğu ve panik atak için etkili ilk tercih tedavi kabul edilir. Psikoterapinin amacı panik bozukluğu ve panik atakları anlamanızı ve bunlarla nasıl bașa çıkacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.